Back to top

Capirotada – Mexická velikonoční žemlovka

Capirotada - Mexická žemlovka
Jiří Krolewski

Všichni jsou už v Mexiku, Buenos Dias já taky....NEJDU! Mexickou kuchyni zvládnete úplně jednoduše i v Čechách. Výborná mexická zemlbába vás dostane svojí exotickou chutí. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Jiří Krolewski

Co potřebujete: 
  • 1 Světlá bageta
  • 200 g třtinového cukru
  • 75 g mandlí
  • 115 g čerstvého másla
  • 3 kávové lžíce Sherry brandy
  • 1 ks Skořice celá
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 115 g sýru Krolewski 45%
  • 400 ml vody
Postup přípravy: 

Bagetu nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 1 cm, tyto plátky lehce potřete z obou stran máslem a opečte z obou stran dohněda. Cukr, skořici a vodu dejte do hrnce, zahřejte a míchejte do té doby, než se cukr rozpustí. Po přivedení k varu zmírněte plamen a dále vařte čtvrt hodiny bez míchání. Poté vyndejte skořici a přimíchejte sherry.

Troubu si předehřejte na 180°C. Pekáč vymažte máslem a následně vyložte plátky bagety. Poté je posypejte mandlemi, hrozinkami a strouhaným sýrem Krolewski. Všechno zalijte připraveným sirupem a nechte nasáknout. Poté pečte 30 minut, kdy se Capirotada krásně zbarví do zlatohněda.

Poté, co dezert vytáhnete z trouby, jej nechte 5 minut odstát. Pokrm se podává studený a se servírováním si můžete vyhrát podle toho, na co máte zrovna chuť. Doporučujeme přidat zmrzlinu. Můžete ještě posypat mandlovými lupínky, přidat sušené ovoce, oříšky, zkrátka cokoliv, na co máte zrovna chuť!

Související příběhy

Kdysi dávno, někdy mezi lety 1500 a 1517, se již vážený Filip Krolewski vydal do Itálie. V té době zde tvořil vousatý umělec Leonardo da Vinci. Filip se rozhodl ho navštívit. 

Kdysi, někdy mezi lety 1236–1859, zase jednou Češi někde válčili. Jednou vyhrávali oni, podruhé zase ti druzí. Ostří lítalo vzduchem, zemi halil prach. Konec sváru byl v nedohlednu. 

Kdysi v dávné historii, bylo město Chmielow pod náporem krys. Ty terorizovaly místní obyvatelstvo, kterému docházela trpělivost. Malí hlodavci byli všude. 

Další recepty

Vytříbená chuť je ve francouzské gastronomii povinností. Při mých cestách po Francii nebylo jednoduché potěšit chuťové buňky francouzských gurmánů. Povedlo se mi to ale s jedním receptem. Přidej sýr!

Filip Le Kasein Krolewski