Back to top

Casatiello se sýrem Krolewski

Italská kuchyně vždy překvapí jednoduchostí

U nás mazanec, v Itálii Casatiello. Recept na tento tradiční neapolský pokrm si bedlivě střeží každá rodina. Mně se podařil ulovit tento. Rodina, od které jej mám, chtěla jenom trochu sýru Krolewski. Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Co potřebujete: 
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g sádla
  • 10 g droždí
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 200 ml vody

Na náplň:

  • 100 g salámu
  • 150g šunku prosciutto
  • 250 g sýru Krolewski Light

Navíc:

  • 5 vajec
Postup přípravy: 

Rozpusťte droždí ve vodě a smíchejte se zbytkem surovin určených k přípravě těsta. Těsto důkladně vypracujte a nechte jej alespoň dvě hodiny odstát pod utěrkou. Mezitím nakrájejte šunku a salám na kostičky a smíchejte je s nastrouhaným sýrem Krolewski. Poté, co těsto patřičně nabyde, z něj uždibněte malý kousek, který použijete později na dozdobení.

Ze zbytku těsta vyválejte obdélník o tloušťce zhruba 1 cm. Rovnoměrně naneste směs uzenin a sýra. Těsto jemně zarolujte, pokud možno nenechávejte žádné volné místo uprostřed. Vzniklou roládu umístěte do kruhové formy s dutým středem. Jemně spojte oba konce rolády pomocí prstů. Formu přikryjte utěrkou a opět nechte odstát na dvě hodiny. Nyní rovnoměrně rozmístěte celá vejce na povrch těsta. Jemně je vmáčkněte dovnitř, aby se nepohybovala.

Vraťte se k těstu, které jste si dali bokem, rozdělte jej na 10 stejných částí a udělejte z nich malé proužky, kterými překryjete vejce, na kterých tak vznikne typický křížek. Předehřejte si troubu na 180 °C, vložte formu dovnitř a pečte něco málo přes hodinu. Vyndejte dílo z trouby a zbavte se formy, poté nechte vychladnout.

Související příběhy

Kdysi, někdy mezi lety 1236–1859, zase jednou Češi někde válčili. Jednou vyhrávali oni, podruhé zase ti druzí. Ostří lítalo vzduchem, zemi halil prach. Konec sváru byl v nedohlednu. 

Kdysi v dávné historii, bylo město Chmielow pod náporem krys. Ty terorizovaly místní obyvatelstvo, kterému docházela trpělivost. Malí hlodavci byli všude. 

Další recepty

Cibulový koláč s ementálem

Po každodenní vyjížďce na koni mi po obědě pěkně vyhládne, ale do večeře je vždy daleko. S kručícím břichem si proto k svačince nechávám upéct tento znamenitý koláč. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Cibulový koláč se šunkou a sýrem - Slaný koláč, který vás dostane

Koláč na slano? A proč ne? Recept, který jsem vymyslel při svých cestách českými končinami, je až neobvykle dobrý. Někteří kuchaři v čele s jakousi Magdalénou chtěli znát moje know-how. Tak vám ho říkám teď. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Stromboli - Horká kapsa

Stromboli, nebo-li horká kapsa, ze které doslova vytéká horká láva ze sýru, je jídlo, se kterým zažijete chuťové erupce. Původní recept jsem vylepšila sýrem Krolewski....no a nemá to chybu! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Soufflé se sýrem si jednoduše zamilujete

Švýcarsko. Země hodinek, výborné čokolády a také skvělých sýrů. Na svých cestách po Evropě jsem tuto destinaci nemohl minout. Naučil jsem se soufflé, které doslova hory (Alpy) přenáší. Přidej sýr!

Filip Krolewski

 

Lahodný špenátový quiche

Na zelený čtvrtek jedině zelené jídlo. Ve Francii jsem se naučil skvělý špenátový quiche, se kterým místní právě dodržují tuto známou tradici. Akorát jsem přidal sýr Krolewski. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Italská velikonoční pizza

V Itálii se stejně jako v Česku užívá přísloví "že má někdo hluboko do kapsy." Tam to ale znamená, že se máte velmi dobře a můžete tuto pizza kapsu naplnit až po okraj. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski