Back to top

Krémová květáková polévka s Krolewski

Tuhle jsem navštívil svého přítele Andyho Warhola. Seděl nad květákovou polévkou. Dumal, co tomu chybí. Ochutnal jsem a bylo mi to hned jasné. Můj L´Casei. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Co potřebujete: 
  • 1 květák
  • 1 cibule
  • Kousek másla
  • 250 ml vývaru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř
  • 1 lžička kari koření
  • 200 g nastrouhaného sýra Krolewski L´Casei
  • Na dotvoření polévky – trocha semínek černuchy, polévkové kuličky, krutony…

Postup přípravy: 

V hrnci si rozpusťte kousek másla, na kterém během chvíle osmahnete najemno nasekanou cibuli. Stačí tak dlouho, než zesklovatí, zprůhlední. Přidejte malé růžičky květáku, můžete přihodit i pevnější části nakrájené na menší kousky. Posypejte kari kořením a přidejte lžičku soli. Minutku míchejte a opékejte. Potom zalijte vývarem.

Ochuťte pepřem. Pod poklicí vařte doměkka.

Měkký květák rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte smetanu a ještě lehce promixujte. Krém by měl být jemný, nadýchaný, a ne příliš hustý. Kdo měl větší květák a jeho výtvor připomíná více kaši než polévku, může přidat trochu smetany nebo vývaru.

Oddělte si polovinu nastrouhaného sýra a vmíchejte do polévky. Ochutnejte a podle chuti ještě přidejte sůl a pepř.

Ještě lehce prohřejte a polévka je připravena.

Na talíři ozdobte kopečkem nastrouhaného sýra a černuchou.

Související příběhy

Piráti napadli loď Krolewski

Kdysi, v dávných časech, se Richard a jeho výprava plavila po širém moři. Klidné chvíle pod azurovým nebem však najednou přerušila nepřátelská loď plná krvežíznivých pirátů.

Další recepty

Zapečená kotleta se šlehačkou

Na cestách při věčném boji s piráty potřebuji já a moje posádka pořádnou flákotu. Naším nejoblíbenějším jídlem jsou tyto fámózní kotletky v záplavě sýru a šlehačky. Aye! Přidej sýr!

Richard Krolewski

Ražniči se sýrem Krolewski, šunkou a rajčaty

Dnes vdávám svou jedinou dceru. Celé království oslavuje a raduje se. Aby ne! Na zámku jsme uspořádali hostinu a jako hlavní chod královská kuchyně připravila tyto lahodné ražniči. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Lahodná francouzská cibulačka se sýrem Krolewski

Ve Francii se vždycky všechno táhne. Na úřadech se to táhne, s námluvami dam se to táhne, a dokonce i tato cibulačka se táhne. Rozpuštěný sýr ji dodá jemnou oříškovou chuť. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Italská kuchyně vždy překvapí jednoduchostí

U nás mazanec, v Itálii Casatiello. Recept na tento tradiční neapolský pokrm si bedlivě střeží každá rodina. Mně se podařil ulovit tento. Rodina, od které jej mám, chtěla jenom trochu sýru Krolewski. Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Vždycky jsem se snažil v našich luzích a hájích přijít s něčím novým. Věštírna ve stylu té v Delfách se naujala, a tak jsem křišťálové koule nahradil těmi masovými. A rozhodně jsem udělal dobře! Přidej sýr!

Jiří Krolewski

Ryby v Itálii byly vždy mojí oblíbenou pochoutkou. Občas jim ale něco chybělo. Zkusila jsem je tedy obohatit o náš rodinný poklad. O náš lahodný sýr Krolewski. Výsledek je výtečný. Přidej sýr!

Barbora Krolewski