Back to top

Krémová květáková polévka se sýrem Krolewski

Tuhle jsem navštívil svého přítele Andyho Warhola. Seděl nad květákovou polévkou. Dumal, co tomu chybí. Ochutnal jsem a bylo mi to hned jasné. Můj L´Casei. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Co potřebujete: 
  • 1 květák
  • 1 cibule
  • Kousek másla
  • 250 ml vývaru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř
  • 1 lžička kari koření
  • 200 g nastrouhaného sýra Krolewski L´Casei
  • Na dotvoření polévky – trocha semínek černuchy, polévkové kuličky, krutony…

Postup přípravy: 

V hrnci si rozpusťte kousek másla, na kterém během chvíle osmahnete najemno nasekanou cibuli. Stačí tak dlouho, než zesklovatí, zprůhlední. Přidejte malé růžičky květáku, můžete přihodit i pevnější části nakrájené na menší kousky. Posypejte kari kořením a přidejte lžičku soli. Minutku míchejte a opékejte. Potom zalijte vývarem.

Ochuťte pepřem. Pod poklicí vařte doměkka.

Měkký květák rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte smetanu a ještě lehce promixujte. Krém by měl být jemný, nadýchaný, a ne příliš hustý. Kdo měl větší květák a jeho výtvor připomíná více kaši než polévku, může přidat trochu smetany nebo vývaru.

Oddělte si polovinu nastrouhaného sýra a vmíchejte do polévky. Ochutnejte a podle chuti ještě přidejte sůl a pepř.

Ještě lehce prohřejte a polévka je připravena.

Na talíři ozdobte kopečkem nastrouhaného sýra a černuchou.

Související příběhy

Piráti napadli loď Krolewski

Kdysi, v dávných časech, se Richard a jeho výprava plavila po širém moři. Klidné chvíle pod azurovým nebem však najednou přerušila nepřátelská loď plná krvežíznivých pirátů.

Další recepty

Vždycky jsem se snažil v našich luzích a hájích přijít s něčím novým. Věštírna ve stylu té v Delfách se naujala, a tak jsem křišťálové koule nahradil těmi masovými. A rozhodně jsem udělal dobře! Přidej sýr!

Jiří Krolewski

Ryby v Itálii byly vždy mojí oblíbenou pochoutkou. Občas jim ale něco chybělo. Zkusila jsem je tedy obohatit o náš rodinný poklad. O náš lahodný sýr Krolewski. Výsledek je výtečný. Přidej sýr!

Barbora Krolewski

V Itálii jsou lasagne velmi oblíbené. Proč je ale pořád dělat na stejný způsob? Snažila jsem se je všelijak vylepšit. Proto jsem začala vařit rolky z lasagní se sýrem Krolewski. Přidej sýr!

Barbora Krolewski