Back to top

Lahodný nakládaný sýr Krolewski

Když jsem brázdil oceány s mořeplavci, potřebovali jsme své potraviny mít dobře uskladněné. Napadlo mě naložit sýr Krolewski do směsi oleje, koření, bylinek, cibule a chilli papriček. Přidej sýr!

Richard Krolewski

Co potřebujete: 
  • 200 g sýru Krolewski v celku
  • 3 chilli papričky
  • Pár kuliček nového koření
  • Pár kuliček pepře
  • Čerstvý rozmarýn
  • Čerstvý tymián
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • Olej – slunečnicový, nebo řepkový
Postup přípravy: 

Sýr Krolewski nakrájejte na kostičky (asi 1×1 až 2×2 cm velké). Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, česnek oloupejte a rozbijte a tymián oberte z větviček.

Do sklenice postupně skládejte sýr, cibuli a přidávejte i další ingredience. Chilli papričky můžete přidat celé, nebo je nakrájet – podle toho, jak pikantní nálev si přejete.

Až bude sklenice plná, zalijte ji olejem tak, aby vše bylo ponořeno. Sklenicí několikrát bouchněte, aby unikly vzduchové bublinky, a poté ji zavřete. Uložte na 5 až 7 dnů do lednice. Před podáváním nechte několik hodin odstát při pokojové teplotě.

Související příběhy

Kdysi dávno, někdy mezi lety 1500 a 1517, se již vážený Filip Krolewski vydal do Itálie. V té době zde tvořil vousatý umělec Leonardo da Vinci. Filip se rozhodl ho navštívit. 

Další recepty

Kokotky se sýrem Krolewski

Na svých cestách po Francii jsem si oblíbil kokotky. Ve Francii nazývané cocottes jsou perfektní, když přijdete na návštěvu k Angličanovi a má pouze šálky na čaj. Ty se totiž dají použít také.

Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Pažitková polévka se sýrem Krolewski

Polévka a pronto! Když jsem byla v Itálii, slýchavala jsem tuto větu poměrně často. Ale co najednou tak rychle? Tato polévka je velmi rychlá a jednoduchá. Zvládne ji každý, a hlavně pronto! Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Palačinky z červené řepy se sýrem Krolewski

Moje žena miluje červenou barvu. Miluje ji až tak moc, že by chtěla i všechno jídlo červené. Ale jak na to? Tyto jednoduché palačinky naslano jsou výborné, ale hlavně... jsou červené! Dobrou chuť! Přidej sýr!

Jiří Krolewski

Brambora, Barbora mi vždycky říkavali. Ne, že bych snad vypadala jako brambora, ale díky mým skvělým zapečeným bramborám, po kterých se vždycky jenom zapráší. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Na návštěvě v La Suisse jsem trávil čas u ohně s přáteli. Rozpékali jsme vše možné - chléb, švýcarskou čokoládu a další. No a mne napadlo přidat sýr. No a vznikly úžasné fondue. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Onehdá jsem se vydal za Richardem do Ameriky. Že prý se mi pochlubí s novým receptem. Že prý mek end číz. Výborné, ale něco mi tam scházelo. Náš rodinný 45% sýr. Přidej sýr!

Jiří Krolewski