

Onehdá jsem se vydal za Richardem do Ameriky. Že prý se mi pochlubí s novým receptem. Že prý mek end číz. Výborné, ale něco mi tam scházelo. Náš rodinný 45% sýr. Přidej sýr!
Jiří Krolewski
- 450 g těstovin – použijte nejlépe kolínka
- 2 lžíce másla
- Trocha oregana
- 100 g parmezánu
- 150 g sýra Krolewski 45%
- 200 g mascarpone
- Sůl a pepř na dochucení
- Špetka muškátového oříšku
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, nenecháme je však uvařit úplně doměkka, jak jsme zvyklí, ale scedíme je asi o dvě minuty dříve, aby byly ještě lehce tvrdé. Dodělají se v troubě.
Ve velkém hrnci nebo pánvi si mezitím rozehřejeme máslo, na které nasypeme oregano a krátce orestujeme. Stáhneme z plotýnky.
Uvařené těstoviny scedíme, ale stranou si necháme jeden hrnek vody, ve které se těstoviny vařily.
Těstoviny nasypeme do hrnce s máslem a oreganem. Přidáme mascarpone a větší část směsi nastrouhaných sýrů. Trochu si necháme na posypání. Přistrouhneme trochu muškátového oříšku a můžeme ještě dochutit solí, je-li to potřeba, a pepřem. Promícháme a dáme na mírnou teplotu na plotýnku. Přidáme vodu z těstovin a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.
Směs přendáme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a dáme na deset minut zapéct do předehřáté trouby. Po deseti minutách můžeme ještě přidat teplotu a nechat zezlátnout sýrový povrch.