Back to top

Mac and Cheese se sýrem Krolewski

Jiří Krolewski

Onehdá jsem se vydal za Richardem do Ameriky. Že prý se mi pochlubí s novým receptem. Že prý mek end číz. Výborné, ale něco mi tam scházelo. Náš rodinný 45% sýr. Přidej sýr!

Jiří Krolewski

Co potřebujete: 
  • 450 g těstovin – použijte nejlépe kolínka
  • 2 lžíce másla
  • Trocha oregana
  • 100 g parmezánu
  • 150 g sýra Krolewski 45%
  • 200 g mascarpone
  • Sůl a pepř na dochucení
  • Špetka muškátového oříšku

Postup přípravy: 

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, nenecháme je však uvařit úplně doměkka, jak jsme zvyklí, ale scedíme je asi o dvě minuty dříve, aby byly ještě lehce tvrdé. Dodělají se v troubě.

Ve velkém hrnci nebo pánvi si mezitím rozehřejeme máslo, na které nasypeme oregano a krátce orestujeme. Stáhneme z plotýnky.

Uvařené těstoviny scedíme, ale stranou si necháme jeden hrnek vody, ve které se těstoviny vařily.

Těstoviny nasypeme do hrnce s máslem a oreganem. Přidáme mascarpone a větší část směsi nastrouhaných sýrů. Trochu si necháme na posypání. Přistrouhneme trochu muškátového oříšku a můžeme ještě dochutit solí, je-li to potřeba, a pepřem. Promícháme a dáme na mírnou teplotu na plotýnku. Přidáme vodu z těstovin a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.

Směs přendáme do zapékací mísy, posypeme strouhaným sýrem a dáme na deset minut zapéct do předehřáté trouby. Po deseti minutách můžeme ještě přidat teplotu a nechat zezlátnout sýrový povrch.

 

Související příběhy

Kdysi dávno, někdy mezi lety 1500 a 1517, se již vážený Filip Krolewski vydal do Itálie. V té době zde tvořil vousatý umělec Leonardo da Vinci. Filip se rozhodl ho navštívit. 

Další recepty

Sýrové kuličky - Rychlé, jednoduché, ale hlavně VÝBORNÉ!

Itálie je plná karbaníků! Zapojila jsem se do jedné takové seance a vyhrála jsem pěkný balík peněz! Vsadili jsem totiž na kule...

Dobrou chuť! Přidej sýr!

 

Barbora Krolewski

 

Vaječnice - Vyzkoušejte ozvláštněnou verzi známých fondue

Švýcarské fondue asi zná každý. Ale co takovou vaječnici? Když jsem byl ve Francii, míchaná vajíčka byla opravdu hodně zlehka udělané. Krémovost těchto vajíček jsem snoubil se sýrem Krolewski, a když jsem byl vyslán do Švýcarska na zahraniční cestu, využil jsem tento recept k podmanění si každého švýcarského obchodníka!

Dobrou chuť! Přidej sýr!

 

Filip Krolewski

 

Nadýchaná vaječná pomazánka se sýrem Krolewski

Vajíčka, vajíčka, vajíčka. Takhle vypadají Velikonoce. Každý jich má doma kupu a co s nimi. U nás v rodině vznikl tento recept čirou náhodou. Onehdy, když jsem byl hodovat, stala se mi taková nepříjemnost. Společensky unaven jsem při cestě zakopl a vajíčka....doslova na pomazánku. Doma jsme již přidali jenom sýr Krolewski, trochu koření - a báječná pomazánka byla na světě!

Dobrou chuť! Přidej sýr!

 

Jiří Krolewski

 

Rychlovka přímo z Paraguaye

Velikonoce na cestách. Když jsme zakotvili v Paraguayi, nečekaly nás žádné hody. Pomyslným záchranným kruhem byly chipa, která chutnají skvěle a jsou hotové raz dva.

Dobrou chuť! Přidej sýr!

 

Richard Krolewski

Kokotky se sýrem Krolewski

Na svých cestách po Francii jsem si oblíbil kokotky. Ve Francii nazývané cocottes jsou perfektní, když přijdete na návštěvu k Angličanovi a má pouze šálky na čaj. Ty se totiž dají použít také.

Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Pažitková polévka se sýrem Krolewski

Polévka a pronto! Když jsem byla v Itálii, slýchavala jsem tuto větu poměrně často. Ale co najednou tak rychle? Tato polévka je velmi rychlá a jednoduchá. Zvládne ji každý, a hlavně pronto! Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski