Back to top

Pizza Chena – Italská velikonoční pizza

Italská velikonoční pizza

V Itálii se stejně jako v Česku užívá přísloví "že má někdo hluboko do kapsy." Tam to ale znamená, že se máte velmi dobře a můžete tuto pizza kapsu naplnit až po okraj. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Co potřebujete: 
  • 1 kg brambory
  • 300 ml smetany ke šlehání
  •  
  • Sůl
  • 5 až 6 hrníčků hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Na náplň:

  • 1 čajová lžička olivového oleje
  • 200 g klobása
  • 200 g šunky prosciutto
  • 150 g salámu mortadella
  • 400 g sýru Krolewski Light
  • 200 g mozarella
  • 12 vajec 
  • Petržel
  • Pepř
Postup přípravy: 

Ve velké misce rozpusťtedroždí a smíchejte jej s cukrem a solí v teplé vodě. Přidejte mouku a olivový olej, míchejte, dokud se nezačne vytvářet těsto. Následně těsto vypracujte rukama dohladka a nechte odpočívat přikryté nebo zabalené ve fólii alespoň dvě hodiny. Mezitím uvařte 4 vejce natvrdo, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

Na plátky nakrájejte také klobásy, šunku, salám a mozzarellu. Sýr Krolewski můžete raději nastrouhat. Do misky bokem si rozklepněte zbylých 8 vajec, přidejte petržel a pepř a vyšlehejte. Troubu si předehřejte na 180°C. Poté, co vám těsto nakyne, z něj vezměte zhruba dvě třetiny, rozválejte a vyložte dno i stěny formy. Začněte vrstvit uzeniny, nakrájená uvařená vejce, mozzarellu a sýr Krolewski.

Po vyskládání 5 až 6 vrstev náplň zalijte půlkou připravené vaječné směsi. Poté navrstvěte zbytek surovin a opět zalijte zbytkem vaječné směsi. Zbytek těsta také rozválejte natenko a vytvořte pokličku, kterou následně přikryjte vršek pizzy. Spoje obou těst lehce umačkejte a zarolujte dovnitř formy. Vršek několikrát propíchejte špejlí a můžete jej také potřít zbytkem vaječné směsi. Pečte zhruba 60 minut nebo dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte vychládnout. Podávat můžete jak teplé, tak studené, nakrájené na měsíčky.

Související příběhy

Kdysi, někdy mezi lety 1236–1859, zase jednou Češi někde válčili. Jednou vyhrávali oni, podruhé zase ti druzí. Ostří lítalo vzduchem, zemi halil prach. Konec sváru byl v nedohlednu. 

Kdysi v dávné historii, bylo město Chmielow pod náporem krys. Ty terorizovaly místní obyvatelstvo, kterému docházela trpělivost. Malí hlodavci byli všude. 

Další recepty

Cibulový koláč s ementálem

Po každodenní vyjížďce na koni mi po obědě pěkně vyhládne, ale do večeře je vždy daleko. S kručícím břichem si proto k svačince nechávám upéct tento znamenitý koláč. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Cibulový koláč se šunkou a sýrem - Slaný koláč, který vás dostane

Koláč na slano? A proč ne? Recept, který jsem vymyslel při svých cestách českými končinami, je až neobvykle dobrý. Někteří kuchaři v čele s jakousi Magdalénou chtěli znát moje know-how. Tak vám ho říkám teď. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Stromboli - Horká kapsa

Stromboli, nebo-li horká kapsa, ze které doslova vytéká horká láva ze sýru, je jídlo, se kterým zažijete chuťové erupce. Původní recept jsem vylepšila sýrem Krolewski....no a nemá to chybu! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Soufflé se sýrem si jednoduše zamilujete

Švýcarsko. Země hodinek, výborné čokolády a také skvělých sýrů. Na svých cestách po Evropě jsem tuto destinaci nemohl minout. Naučil jsem se soufflé, které doslova hory (Alpy) přenáší. Přidej sýr!

Filip Krolewski

 

Lahodný špenátový quiche

Na zelený čtvrtek jedině zelené jídlo. Ve Francii jsem se naučil skvělý špenátový quiche, se kterým místní právě dodržují tuto známou tradici. Akorát jsem přidal sýr Krolewski. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Italská kuchyně vždy překvapí jednoduchostí

U nás mazanec, v Itálii Casatiello. Recept na tento tradiční neapolský pokrm si bedlivě střeží každá rodina. Mně se podařil ulovit tento. Rodina, od které jej mám, chtěla jenom trochu sýru Krolewski. Přidej sýr!

Barbora Krolewski