Back to top

Špenátový quiche se sýrem Krolewski

Lahodný špenátový quiche

Na zelený čtvrtek jedině zelené jídlo. Ve Francii jsem se naučil skvělý špenátový quiche, se kterým místní právě dodržují tuto známou tradici. Akorát jsem přidal sýr Krolewski. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Co potřebujete: 

Na náplň:

  • 500 g špenátu (může být mražený)
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 200 ml smetany
  • 45 g sýru Krolewski L´Casei
  • 2 vejce
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • Muškátový oříšek
  • Tymián

Těsto:

  • 120 g hladké mouky
  • 140 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g máslo
  • Sůl
  • 60 ml vody
Postup přípravy: 

V míse smícháme mouku, přidáme máslo, lžičku soli a propracujeme v drobenku. Přilijeme vodu, vejce a vypracujeme pružné těsto. To poté rozválíme na plát. Vymažeme formu a vyložíme ji těstem, dno několikrát propíchneme vidličkou a vložíme do lednice na 20 minut. Troubu si předehřejeme na 180°C. Formu s těstem vyložíme alobalem, který zatížíme luštěninami.

Vložíme do trouby a pečeme 20 minut, poté odstraníme alobal s luštěninami a pečeme dalších 5 minut. Mezitím, co se korpus peče, připravíme si náplň. Špenát přelijeme horkou vodou a necháme v sítu okapat. Zbavíme se přebytečné tekutiny.

V míse rozmícháme 2 vejce s tvarohem, přidáme lístky tymiánu, muškátový oříšek, 2 lžičky soli, mletý pepř, nastrouhaný sýr Krolewski, smetanu a špenát, všechno důkladně promícháme. Směs nalijeme do předpečeného korpusu a pečeme 40 minut. Máte-li obzvlášť rádi vejce, pak jich můžete na vršek několik rozklepnout (4 až 5), vždy odlijte trochu bílku stranou a zbytek vylijte na povrch koláče. Žloutky můžete propíchnout, poté vložte zpět do trouby a dopečte 5 až 10 minut.

Související příběhy

Kdysi, někdy mezi lety 1236–1859, zase jednou Češi někde válčili. Jednou vyhrávali oni, podruhé zase ti druzí. Ostří lítalo vzduchem, zemi halil prach. Konec sváru byl v nedohlednu. 

Kdysi v dávné historii, bylo město Chmielow pod náporem krys. Ty terorizovaly místní obyvatelstvo, kterému docházela trpělivost. Malí hlodavci byli všude. 

Další recepty

Cibulový koláč s ementálem

Po každodenní vyjížďce na koni mi po obědě pěkně vyhládne, ale do večeře je vždy daleko. S kručícím břichem si proto k svačince nechávám upéct tento znamenitý koláč. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Cibulový koláč se šunkou a sýrem - Slaný koláč, který vás dostane

Koláč na slano? A proč ne? Recept, který jsem vymyslel při svých cestách českými končinami, je až neobvykle dobrý. Někteří kuchaři v čele s jakousi Magdalénou chtěli znát moje know-how. Tak vám ho říkám teď. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Stromboli - Horká kapsa

Stromboli, nebo-li horká kapsa, ze které doslova vytéká horká láva ze sýru, je jídlo, se kterým zažijete chuťové erupce. Původní recept jsem vylepšila sýrem Krolewski....no a nemá to chybu! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Soufflé se sýrem si jednoduše zamilujete

Švýcarsko. Země hodinek, výborné čokolády a také skvělých sýrů. Na svých cestách po Evropě jsem tuto destinaci nemohl minout. Naučil jsem se soufflé, které doslova hory (Alpy) přenáší. Přidej sýr!

Filip Krolewski

 

Italská kuchyně vždy překvapí jednoduchostí

U nás mazanec, v Itálii Casatiello. Recept na tento tradiční neapolský pokrm si bedlivě střeží každá rodina. Mně se podařil ulovit tento. Rodina, od které jej mám, chtěla jenom trochu sýru Krolewski. Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Italská velikonoční pizza

V Itálii se stejně jako v Česku užívá přísloví "že má někdo hluboko do kapsy." Tam to ale znamená, že se máte velmi dobře a můžete tuto pizza kapsu naplnit až po okraj. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski