Back to top

Stromboli se sýrem Krolewski

Stromboli - Horká kapsa

Stromboli, nebo-li horká kapsa, ze které doslova vytéká horká láva ze sýru, je jídlo, se kterým zažijete chuťové erupce. Původní recept jsem vylepšila sýrem Krolewski....no a nemá to chybu! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Co potřebujete: 

Na těsto:

  • 150 g celozrnné mouky
  • Droždí
  • 120 ml vlažné vody
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Mouka na pomoučení

Na náplň:

  • 100 g uzené mozzarelly
  • 100 g sýru Krolewski Light
  • 150 g salámu
  • 6 stroužků česneku
  • Čerstvá bazalka

Na dohotovení:

  • Olivový olej na potření
  • Čerstvý rozmarýn na posypání
  • Italská bylinková sůl na posypání
Postup přípravy: 

Mouku promícháme se solí, bokem rozmícháme droždí ve vlažné vodě a spolu s olivovým olejem vlijeme k mouce se solí. Dobře prohněteme a necháme kynout pod utěrkou asi hodinu a půl.

Vykynuté těsto pomoučíme, rozválíme do obdélníku a začneme klást ingredience. Vrstvíme nakrájenou mozzarellu, salám, nastrouhaný sýr Krolewski, bazalku a oloupaný česnek nakrájený na plátky. Zabalíme tak, aby šev byl pod roládou. Vršek potřeme olivovým olejem a na několika místech propícháme špejlí.

Nakonec posypeme bylinkovou solí a rozmarýnem. Troubu předehřejeme na 200°C. Roládu dáme do pekáče na pečicí papír, pečeme přibližně 30 minut. Stromboli se podává nakrájené na silnější plátky, servírovat můžete například se zeleninovým salátem nebo s čímkoliv, na co máte zrovna chuť.

Související příběhy

Kdysi, někdy mezi lety 1236–1859, zase jednou Češi někde válčili. Jednou vyhrávali oni, podruhé zase ti druzí. Ostří lítalo vzduchem, zemi halil prach. Konec sváru byl v nedohlednu. 

Kdysi v dávné historii, bylo město Chmielow pod náporem krys. Ty terorizovaly místní obyvatelstvo, kterému docházela trpělivost. Malí hlodavci byli všude. 

Další recepty

Cibulový koláč se šunkou a sýrem - Slaný koláč, který vás dostane

Koláč na slano? A proč ne? Recept, který jsem vymyslel při svých cestách českými končinami, je až neobvykle dobrý. Někteří kuchaři a zejména kuchařky v čele s jakousi Magdalénou chtěli znát moje know-how. Tak vám ho říkám teď. 

Přidej sýr!

 

Filip Krolewski

Soufflé se sýrem si jednoduše zamilujete

Švýcarsko. Země hodinek, výborné čokolády a také skvělých sýrů. Na svých cestách po Evropě jsem tuto destinaci nemohl minout. Naučil jsem se soufflé, které doslova hory (Alpy) přenáší. Přidej sýr!

Filip Krolewski

 

Lahodný špenátový quiche

Na zelený čtvrtek jedině zelené jídlo. Ve Francii jsem se naučil skvělý špenátový quiche, se kterým místní právě dodržují tuto známou tradici. Akorát jsem přidal sýr Krolewski. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Italská kuchyně vždy překvapí jednoduchostí

U nás mazanec, v Itálii Casatiello. Recept na tento tradiční neapolský pokrm si bedlivě střeží každá rodina. Mně se podařil ulovit tento. Rodina, od které jej mám, chtěla jenom trochu sýru Krolewski. Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Italská velikonoční pizza

V Itálii se stejně jako v Česku užívá přísloví "že má někdo hluboko do kapsy." Tam to ale znamená, že se máte velmi dobře a můžete tuto pizza kapsu naplnit až po okraj. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Ve Francii jsou považování za největší pochoutku šneci. Ne každý je ale snese. Třeba já je moc nemusím. Proto jsem vymyslel jednoduchý recept, kterým si šneky můžete vynahradit. Přidej sýr!

Filip Le Kasein Krolewski