Back to top

Sýrovo-šunkoví šneci Krolewski

Ve Francii jsou považování za největší pochoutku šneci. Ne každý je ale snese. Třeba já je moc nemusím. Proto jsem vymyslel jednoduchý recept, kterým si šneky můžete vynahradit. Přidej sýr!

Filip Le Kasein Krolewski

 

Co potřebujete: 
  • 1 balíček listového těsta
  • 150 g sýru Krolewski, může být i uzený!
  • 3 lžíce zakysaná smetana 2-3
  • Pepř mletý dle chuti
  • 250 g šunka
  • 1 ks vejce
  • Koření dle chuti
Postup přípravy: 

Těsto vyválíme. Vmícháme nastrouhaný sýr, smetanu, koření, pepř a natřeme na těsto.

Na celou plochu uložíme tenké plátky šunky, stočíme do rolády a dáme ztuhnout do chladničky.

Ztuhlé krájíme na kolečka silná asi 1 cm, klademe řeznou stranou na plech, potřeme rozšlehaným a jemně osoleným vajíčkem, posypeme kořením a upečeme (cca 180–200 °C).

Osvědčilo se mi rozdělit těsto na dvě části a udělat dvě rolády.

Lépe se vejdou do chladničky. Plátky šunky je možné potřít i tenkou vrstvou kečupu. Vrch můžeme posypat kořením (kmín, tymián, oregano, provensálské koření nebo např. sezam).

Související příběhy

Kdysi, někdy mezi lety 1236–1859, zase jednou Češi někde válčili. Jednou vyhrávali oni, podruhé zase ti druzí. Ostří lítalo vzduchem, zemi halil prach. Konec sváru byl v nedohlednu. 

Kdysi v dávné historii, bylo město Chmielow pod náporem krys. Ty terorizovaly místní obyvatelstvo, kterému docházela trpělivost. Malí hlodavci byli všude. 

Další recepty

Kdo by neměl rád koláče. Na svých cestách po Itálii jsem jich snědla tuny. Žádný z nich však nebyl na slaný způsob. Proto jsem vymyslela sýrový koláč Krolewski, který bude chutnat každému. Přidej sýr!

Barbora Krolewski