Back to top

Sýrový koláč se sýrem Krolewski

Kdo by neměl rád koláče. Na svých cestách po Itálii jsem jich snědla tuny. Žádný z nich však nebyl na slaný způsob. Proto jsem vymyslela sýrový koláč Krolewski, který bude chutnat každému. Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Co potřebujete: 
  • 180 g pšeničné hladké mouky
  • 80 g tuku
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce vody
  • Hrst zeleniny na ozdobu
  • 6 plátků šunky
  • 30 g másla (na jíšku)
  • 30 g pšeničné hladké mouky (na jíšku)
  • 200 ml mléka
  • 70 g sýru Krolewski
  • 2 vejce
  • Pepř mletý
  • Sůl
  • 1 špetka muškátového oříšku (mletého, nebo strouhaného)
  • 2 hrsti hrachu (suchého, na posypání)
Postup přípravy: 

Do proseté mouky rozdrobte tuk, přidejte 1 lžičku soli, 2–4 lžíce studené vody, žloutek, a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi 30 minut.

Na pomoučněném vále vyválejte kolo, vložte je do koláčové formy vyložené pečicím papírem a okraje vytáhněte do výšky po stranách formy. Na těsto položte vystřižené kolo pečicího papíru, posypte suchým hrachem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Těsto upečte do světle žluté podoby.

Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte ji mlékem a dobře ji metličkou rozmíchejte. Omáčku osolte, okořeňte pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Poté ji dobře povařte. Následně vmíchejte větší část nastrouhaného sýra, omáčku odstavte a vmíchejte do ní postupně rozšlehané žloutky. Nechte ji vychladnout.

Papír s hrachem odstraňte z korpusu a na ten položte plátky šunky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, vmíchejte jej do vychladlé omáčky a dochuťte ji solí a pepřem. Naplňte předpečený koláč, hrany potřete mlékem a nádivku posypte zbylým nastrouhaným sýrem. Koláč dopečte v horké troubě (asi 15 minut), než povrch zezlátne. Náplň má mít krémovitou konzistenci.

Koláč podávejte teplý nebo studený, ozdobený nasekanou petrželkou.

Související příběhy

Kdysi, někdy mezi lety 1236–1859, zase jednou Češi někde válčili. Jednou vyhrávali oni, podruhé zase ti druzí. Ostří lítalo vzduchem, zemi halil prach. Konec sváru byl v nedohlednu. 

Kdysi v dávné historii, bylo město Chmielow pod náporem krys. Ty terorizovaly místní obyvatelstvo, kterému docházela trpělivost. Malí hlodavci byli všude. 

Další recepty

Cibulový koláč se šunkou a sýrem - Slaný koláč, který vás dostane

Koláč na slano? A proč ne? Recept, který jsem vymyslel při svých cestách českými končinami, je až neobvykle dobrý. Někteří kuchaři a zejména kuchařky v čele s jakousi Magdalénou chtěli znát moje know-how. Tak vám ho říkám teď. 

Přidej sýr!

 

Filip Krolewski

Stromboli - Horká kapsa

Stromboli, nebo-li horká kapsa, ze které doslova vytéká horká láva ze sýru, je jídlo, se kterým zažijete chuťové erupce. Původní recept jsem vylepšila sýrem Krolewski....no a nemá to chybu! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Soufflé se sýrem si jednoduše zamilujete

Švýcarsko. Země hodinek, výborné čokolády a také skvělých sýrů. Na svých cestách po Evropě jsem tuto destinaci nemohl minout. Naučil jsem se soufflé, které doslova hory (Alpy) přenáší. Přidej sýr!

Filip Krolewski

 

Lahodný špenátový quiche

Na zelený čtvrtek jedině zelené jídlo. Ve Francii jsem se naučil skvělý špenátový quiche, se kterým místní právě dodržují tuto známou tradici. Akorát jsem přidal sýr Krolewski. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Italská kuchyně vždy překvapí jednoduchostí

U nás mazanec, v Itálii Casatiello. Recept na tento tradiční neapolský pokrm si bedlivě střeží každá rodina. Mně se podařil ulovit tento. Rodina, od které jej mám, chtěla jenom trochu sýru Krolewski. Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Italská velikonoční pizza

V Itálii se stejně jako v Česku užívá přísloví "že má někdo hluboko do kapsy." Tam to ale znamená, že se máte velmi dobře a můžete tuto pizza kapsu naplnit až po okraj. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski