Back to top

Sýrový koláč se sýrem Krolewski

Kdo by neměl rád koláče. Na svých cestách po Itálii jsem jich snědla tuny. Žádný z nich však nebyl na slaný způsob. Proto jsem vymyslela sýrový koláč Krolewski, který bude chutnat každému. Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Co potřebujete: 
  • 180 g pšeničné hladké mouky
  • 80 g tuku
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce vody
  • Hrst zeleniny na ozdobu
  • 6 plátků šunky
  • 30 g másla (na jíšku)
  • 30 g pšeničné hladké mouky (na jíšku)
  • 200 ml mléka
  • 70 g sýru Krolewski
  • 2 vejce
  • Pepř mletý
  • Sůl
  • 1 špetka muškátového oříšku (mletého, nebo strouhaného)
  • 2 hrsti hrachu (suchého, na posypání)
Postup přípravy: 

Do proseté mouky rozdrobte tuk, přidejte 1 lžičku soli, 2–4 lžíce studené vody, žloutek, a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu asi 30 minut.

Na pomoučněném vále vyválejte kolo, vložte je do koláčové formy vyložené pečicím papírem a okraje vytáhněte do výšky po stranách formy. Na těsto položte vystřižené kolo pečicího papíru, posypte suchým hrachem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Těsto upečte do světle žluté podoby.

Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte ji mlékem a dobře ji metličkou rozmíchejte. Omáčku osolte, okořeňte pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Poté ji dobře povařte. Následně vmíchejte větší část nastrouhaného sýra, omáčku odstavte a vmíchejte do ní postupně rozšlehané žloutky. Nechte ji vychladnout.

Papír s hrachem odstraňte z korpusu a na ten položte plátky šunky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, vmíchejte jej do vychladlé omáčky a dochuťte ji solí a pepřem. Naplňte předpečený koláč, hrany potřete mlékem a nádivku posypte zbylým nastrouhaným sýrem. Koláč dopečte v horké troubě (asi 15 minut), než povrch zezlátne. Náplň má mít krémovitou konzistenci.

Koláč podávejte teplý nebo studený, ozdobený nasekanou petrželkou.

Související příběhy

Kdysi, někdy mezi lety 1236–1859, zase jednou Češi někde válčili. Jednou vyhrávali oni, podruhé zase ti druzí. Ostří lítalo vzduchem, zemi halil prach. Konec sváru byl v nedohlednu. 

Kdysi v dávné historii, bylo město Chmielow pod náporem krys. Ty terorizovaly místní obyvatelstvo, kterému docházela trpělivost. Malí hlodavci byli všude. 

Další recepty

Ve Francii jsou považování za největší pochoutku šneci. Ne každý je ale snese. Třeba já je moc nemusím. Proto jsem vymyslel jednoduchý recept, kterým si šneky můžete vynahradit. Přidej sýr!

Filip Le Kasein Krolewski