Back to top

Velikonoční soufflé se sýrem Krolewski

Soufflé se sýrem si jednoduše zamilujete

Švýcarsko. Země hodinek, výborné čokolády a také skvělých sýrů. Na svých cestách po Evropě jsem tuto destinaci nemohl minout. Naučil jsem se soufflé, které doslova hory (Alpy) přenáší. Přidej sýr!

Filip Krolewski

 

Co potřebujete: 
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • 3 dl polotučného mléka
  • Sušené oregano
  • Pepř černý mletý
  • Sůl
  • Sýr Krolewski 45% / Sýr Krolewski L´Casei
  • Vaječný bílek – 5 ks
  • Vaječný žloutek – 3 ks
Postup přípravy: 

Dopředu si vymastíme a vysypeme formu na soufflé. Rozpuštěné máslo smícháme s moukou, za stálého míchání zvolna přiléváme mléko, poté přidáme žloutky a sýr Krolewski.

Směs vyšleháme a dochutíme solí, pepřem a oreganem. Vyšleháme bílky se solí a opatrně je vmícháme do směsi, aby nám bílky nespadly. Troubu si předehřejeme na 180°C, pečeme asi 25 minut.

Související příběhy

Kdysi, někdy mezi lety 1236–1859, zase jednou Češi někde válčili. Jednou vyhrávali oni, podruhé zase ti druzí. Ostří lítalo vzduchem, zemi halil prach. Konec sváru byl v nedohlednu. 

Kdysi v dávné historii, bylo město Chmielow pod náporem krys. Ty terorizovaly místní obyvatelstvo, kterému docházela trpělivost. Malí hlodavci byli všude. 

Další recepty

Cibulový koláč s ementálem

Po každodenní vyjížďce na koni mi po obědě pěkně vyhládne, ale do večeře je vždy daleko. S kručícím břichem si proto k svačince nechávám upéct tento znamenitý koláč. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Cibulový koláč se šunkou a sýrem - Slaný koláč, který vás dostane

Koláč na slano? A proč ne? Recept, který jsem vymyslel při svých cestách českými končinami, je až neobvykle dobrý. Někteří kuchaři v čele s jakousi Magdalénou chtěli znát moje know-how. Tak vám ho říkám teď. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Stromboli - Horká kapsa

Stromboli, nebo-li horká kapsa, ze které doslova vytéká horká láva ze sýru, je jídlo, se kterým zažijete chuťové erupce. Původní recept jsem vylepšila sýrem Krolewski....no a nemá to chybu! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Lahodný špenátový quiche

Na zelený čtvrtek jedině zelené jídlo. Ve Francii jsem se naučil skvělý špenátový quiche, se kterým místní právě dodržují tuto známou tradici. Akorát jsem přidal sýr Krolewski. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Italská kuchyně vždy překvapí jednoduchostí

U nás mazanec, v Itálii Casatiello. Recept na tento tradiční neapolský pokrm si bedlivě střeží každá rodina. Mně se podařil ulovit tento. Rodina, od které jej mám, chtěla jenom trochu sýru Krolewski. Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Italská velikonoční pizza

V Itálii se stejně jako v Česku užívá přísloví "že má někdo hluboko do kapsy." Tam to ale znamená, že se máte velmi dobře a můžete tuto pizza kapsu naplnit až po okraj. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski