Back to top

Zapečené brambory se sýrem Krolewski

Brambora, Barbora mi vždycky říkavali. Ne, že bych snad vypadala jako brambora, ale díky mým skvělým zapečeným bramborám, po kterých se vždycky jenom zapráší. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Co potřebujete: 
  • 5 větších brambor
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 15 dkg anglické slaniny (plátky)
  • 10 dkg sýru Krolewski (plátky)
  • 5 dkg sýru Krolewski (k nastrouhání)
  • Zakysaná smetana
  • Pažitka
Postup přípravy: 

Rozehřejte si v menším kastrůlku máslo, česnek nakrájejte na plátky a orestujte. Směs vyjměte a zbylý tuk přelijte do misky.

Přichystejte si větší, ideálně podlouhlé brambory. Brambory umyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky tak, abyste je úplně nedokrojili.

Zbylé máslo v mističce osolte a mašlovačkou potřete místa uvnitř všech mezer v bramborách. Poté do každé druhé mezery vložte plátek anglické slaniny a do zbytku sýr Krolewski.

Dejte do trouby na 190 stupňů a pečte asi 90 min.

Pět minut před koncem pečení posypte strouhaným sýrem a nechte ještě chvilku zapéct.

Podávejte se zakysanou smetanou a posypané pažitkou.

Související příběhy

Kdysi dávno, někdy mezi lety 1500 a 1517, se již vážený Filip Krolewski vydal do Itálie. V té době zde tvořil vousatý umělec Leonardo da Vinci. Filip se rozhodl ho navštívit. 

Další recepty

Sýrové kuličky - Rychlé, jednoduché, ale hlavně VÝBORNÉ!

Itálie je plná karbaníků! Zapojila jsem se do jedné takové seance a vyhrála jsem pěkný balík peněz! Vsadili jsem totiž na kule...

Dobrou chuť! Přidej sýr!

 

Barbora Krolewski

 

Vaječnice - Vyzkoušejte ozvláštněnou verzi známých fondue

Švýcarské fondue asi zná každý. Ale co takovou vaječnici? Když jsem byl ve Francii, míchaná vajíčka byla opravdu hodně zlehka udělané. Krémovost těchto vajíček jsem snoubil se sýrem Krolewski, a když jsem byl vyslán do Švýcarska na zahraniční cestu, využil jsem tento recept k podmanění si každého švýcarského obchodníka!

Dobrou chuť! Přidej sýr!

 

Filip Krolewski

 

Nadýchaná vaječná pomazánka se sýrem Krolewski

Vajíčka, vajíčka, vajíčka. Takhle vypadají Velikonoce. Každý jich má doma kupu a co s nimi. U nás v rodině vznikl tento recept čirou náhodou. Onehdy, když jsem byl hodovat, stala se mi taková nepříjemnost. Společensky unaven jsem při cestě zakopl a vajíčka....doslova na pomazánku. Doma jsme již přidali jenom sýr Krolewski, trochu koření - a báječná pomazánka byla na světě!

Dobrou chuť! Přidej sýr!

 

Jiří Krolewski

 

Rychlovka přímo z Paraguaye

Velikonoce na cestách. Když jsme zakotvili v Paraguayi, nečekaly nás žádné hody. Pomyslným záchranným kruhem byly chipa, která chutnají skvěle a jsou hotové raz dva.

Dobrou chuť! Přidej sýr!

 

Richard Krolewski

Kokotky se sýrem Krolewski

Na svých cestách po Francii jsem si oblíbil kokotky. Ve Francii nazývané cocottes jsou perfektní, když přijdete na návštěvu k Angličanovi a má pouze šálky na čaj. Ty se totiž dají použít také.

Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Pažitková polévka se sýrem Krolewski

Polévka a pronto! Když jsem byla v Itálii, slýchavala jsem tuto větu poměrně často. Ale co najednou tak rychle? Tato polévka je velmi rychlá a jednoduchá. Zvládne ji každý, a hlavně pronto! Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski