Back to top

Cibulový koláč se šunkou a sýrem

Cibulový koláč se šunkou a sýrem - Slaný koláč, který vás dostane
Jiří Krolewski

Koláč na slano? A proč ne? Recept, který jsem vymyslel při svých cestách českými končinami, je až neobvykle dobrý. Někteří kuchaři v čele s jakousi Magdalénou chtěli znát moje know-how. Tak vám ho říkám teď. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Co potřebujete: 
  • 1 balení listového těsta
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 50 g libové slaniny
  • 4 velké cibule
  • 100 g šunky
  • 100 g sýru Krolewski
  • čerstvé bylinky
Postup přípravy: 

Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Těsto rozválíme na plát o něco větší, než je velikost pečicího plechu. Plech vyložíme připraveným plátem a z přečnívajícího těsta vytvarujeme okraje. Povrch těsta potřeme polovinou oleje, posypeme oregánem a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 10-15 minut dorůžova.

Mezitím si připravíme náplň. V pánvi na zbylém oleji opečeme na kostičky nakrájenou slaninu a na tenká kolečka nakrájenou cibuli. Opékáme na mírnějším ohni, dokud cibule nezměkne, a odstavíme z ohně.

Obsah pánve rozprostřeme na předpečené těsto, poklademe plátky sýra a šunky a posypeme čerstvými bylinkami. Vložíme zpět do trouby a pečeme, dokud se sýr neroztaví, trvá to asi 10 minut.

Související příběhy

Kdysi, někdy mezi lety 1236–1859, zase jednou Češi někde válčili. Jednou vyhrávali oni, podruhé zase ti druzí. Ostří lítalo vzduchem, zemi halil prach. Konec sváru byl v nedohlednu. 

Kdysi v dávné historii, bylo město Chmielow pod náporem krys. Ty terorizovaly místní obyvatelstvo, kterému docházela trpělivost. Malí hlodavci byli všude. 

Další recepty

Cibulový koláč s ementálem

Po každodenní vyjížďce na koni mi po obědě pěkně vyhládne, ale do večeře je vždy daleko. S kručícím břichem si proto k svačince nechávám upéct tento znamenitý koláč. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Stromboli - Horká kapsa

Stromboli, nebo-li horká kapsa, ze které doslova vytéká horká láva ze sýru, je jídlo, se kterým zažijete chuťové erupce. Původní recept jsem vylepšila sýrem Krolewski....no a nemá to chybu! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Soufflé se sýrem si jednoduše zamilujete

Švýcarsko. Země hodinek, výborné čokolády a také skvělých sýrů. Na svých cestách po Evropě jsem tuto destinaci nemohl minout. Naučil jsem se soufflé, které doslova hory (Alpy) přenáší. Přidej sýr!

Filip Krolewski

 

Lahodný špenátový quiche

Na zelený čtvrtek jedině zelené jídlo. Ve Francii jsem se naučil skvělý špenátový quiche, se kterým místní právě dodržují tuto známou tradici. Akorát jsem přidal sýr Krolewski. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Italská kuchyně vždy překvapí jednoduchostí

U nás mazanec, v Itálii Casatiello. Recept na tento tradiční neapolský pokrm si bedlivě střeží každá rodina. Mně se podařil ulovit tento. Rodina, od které jej mám, chtěla jenom trochu sýru Krolewski. Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Italská velikonoční pizza

V Itálii se stejně jako v Česku užívá přísloví "že má někdo hluboko do kapsy." Tam to ale znamená, že se máte velmi dobře a můžete tuto pizza kapsu naplnit až po okraj. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski