Back to top

Kokotky se sýrem Krolewski

Kokotky se sýrem Krolewski

Na svých cestách po Francii jsem si oblíbil kokotky. Ve Francii nazývané cocottes jsou perfektní, když přijdete na návštěvu k Angličanovi a má pouze šálky na čaj. Ty se totiž dají použít také.

Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Misky naplňte dle chuti
Co potřebujete: 
  • 4 vejce
  • 3 jarní cibulky i s natí
  • 150 g kvalitní šunky
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 g sýra Krolewski
  • 45% kousek másla
  • sůl
  • pepř
Postup přípravy: 

Omytou jarní cibulku nakrájejte na kolečka. Šunku na proužky. V pánvičce rozehřejte kousek másla a na něm cibulku i šunku lehce opečte. Lehce osolte a opepřete. Kokotky lehce vymažte máslem a rozdělte do nich směs šunky a jarní cibulky. Nahoru vyklepněte vejce, zalijte několika lžícemi smetany. Osolte a opepřete. Kolem žloutku opatrně naskládejte kousky sýra. Ty můžete klidně dát i mezi vejce a směs šunky s cibulkou. Přikryjte pokličkou a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C. Kokotky nechejte zapékat 8 minut. Poté sundejte pokličku a dopečte, dokud není vajíčko hotové přesně tak, jak chcete. Doporučujeme s lehce tekutým žloutkem. Podávejte s čerstvým pečivem nebo dokřupava opečeným toastovým chlebem.

Související příběhy

Kdysi dávno, někdy mezi lety 1500 a 1517, se již vážený Filip Krolewski vydal do Itálie. V té době zde tvořil vousatý umělec Leonardo da Vinci. Filip se rozhodl ho navštívit. 

Další recepty

Pažitková polévka se sýrem Krolewski

Polévka a pronto! Když jsem byla v Itálii, slýchavala jsem tuto větu poměrně často. Ale co najednou tak rychle? Tato polévka je velmi rychlá a jednoduchá. Zvládne ji každý, a hlavně pronto! Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Palačinky z červené řepy se sýrem Krolewski

Moje žena miluje červenou barvu. Miluje ji až tak moc, že by chtěla i všechno jídlo červené. Ale jak na to? Tyto jednoduché palačinky naslano jsou výborné, ale hlavně... jsou červené! Dobrou chuť! Přidej sýr!

Jiří Krolewski

Brambora, Barbora mi vždycky říkavali. Ne, že bych snad vypadala jako brambora, ale díky mým skvělým zapečeným bramborám, po kterých se vždycky jenom zapráší. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Na návštěvě v La Suisse jsem trávil čas u ohně s přáteli. Rozpékali jsme vše možné - chléb, švýcarskou čokoládu a další. No a mne napadlo přidat sýr. No a vznikly úžasné fondue. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Onehdá jsem se vydal za Richardem do Ameriky. Že prý se mi pochlubí s novým receptem. Že prý mek end číz. Výborné, ale něco mi tam scházelo. Náš rodinný 45% sýr. Přidej sýr!

Jiří Krolewski

Na mořeplavbách se čerstvého chleba jen tak nedočkáte. Abych zachránil kapitána před nespokojenými námořníky, vymyslel jsem pro ně lahodnou pomazánku z uzeného sýra. Přidej sýr!

Richard Krolewski