Back to top

Masové koule s dýňovým ragů a sýrem Krolewski

Jiří Krolewski

Vždycky jsem se snažil v našich luzích a hájích přijít s něčím novým. Věštírna ve stylu té v Delfách se naujala, a tak jsem křišťálové koule nahradil těmi masovými. A rozhodně jsem udělal dobře! Přidej sýr!

Jiří Krolewski

Co potřebujete: 

Základ

  • 500 g mletého masa (ideálně směs hovězího a vepřového)
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 vejce
  • 100 g sýr Krolewski dle chuti

Dýňovév ragů

  • 400 g dýně Hokkaido
  • 2 cibule
  • Tymián
  • Sůl
  • Pepř
  • Zelená petrželová nať
  • Kousek másla

Na dokončení

  • Nastrouhaný sýr Krolewski dle chuti
Postup přípravy: 

Do mletého masa vyklepněte vajíčko, dochuťte česnekem, solí a pepřem. Důkladně promíchejte. Klidně můžete přidat i oblíbené koření.

Z dochuceného masa vytvarujte kuličky. Dovnitř každé dejte kousek sýra a kuličku pořádně uzavřete a vytvarujte. Kuličky skládejte do pekáče. Až jsou všechny hotové, dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte asi 20 minut. Celková doba pečení se odvíjí od velikosti kuliček.

Zatímco se pečou kuličky, dejte vařit brambory na kaši a připravte si dýňové ragú.

Dýni omyjte a nakrájejte na malé kostky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm cibuli. Po pěti minutách přidejte dýni. Dochuťte tymiánem, solí a pepřem. Opékejte, dokud dýně nebude měkká. Nakonec vmíchejte nasekanou petrželovou nať.

Podávejte s bramborovou kaší. Kuličky s ragú na závěr posypte strouhaným sýrem.

Související příběhy

Piráti napadli loď Krolewski

Kdysi, v dávných časech, se Richard a jeho výprava plavila po širém moři. Klidné chvíle pod azurovým nebem však najednou přerušila nepřátelská loď plná krvežíznivých pirátů.

Další recepty

Zapečená kotleta se šlehačkou

Na cestách při věčném boji s piráty potřebuji já a moje posádka pořádnou flákotu. Naším nejoblíbenějším jídlem jsou tyto fámózní kotletky v záplavě sýru a šlehačky. Aye! Přidej sýr!

Richard Krolewski

Ražniči se sýrem Krolewski, šunkou a rajčaty

Dnes vdávám svou jedinou dceru. Celé království oslavuje a raduje se. Aby ne! Na zámku jsme uspořádali hostinu a jako hlavní chod královská kuchyně připravila tyto lahodné ražniči. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Lahodná francouzská cibulačka se sýrem Krolewski

Ve Francii se vždycky všechno táhne. Na úřadech se to táhne, s námluvami dam se to táhne, a dokonce i tato cibulačka se táhne. Rozpuštěný sýr ji dodá jemnou oříškovou chuť. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Italská kuchyně vždy překvapí jednoduchostí

U nás mazanec, v Itálii Casatiello. Recept na tento tradiční neapolský pokrm si bedlivě střeží každá rodina. Mně se podařil ulovit tento. Rodina, od které jej mám, chtěla jenom trochu sýru Krolewski. Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Tuhle jsem navštívil svého přítele Andyho Warhola. Seděl nad květákovou polévkou. Dumal, co tomu chybí. Ochutnal jsem a bylo mi to hned jasné. Můj L´Casei. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Ryby v Itálii byly vždy mojí oblíbenou pochoutkou. Občas jim ale něco chybělo. Zkusila jsem je tedy obohatit o náš rodinný poklad. O náš lahodný sýr Krolewski. Výsledek je výtečný. Přidej sýr!

Barbora Krolewski