Back to top

Pažitková polévka se sýrem Krolewski

Pažitková polévka se sýrem Krolewski

Polévka a pronto! Když jsem byla v Itálii, slýchavala jsem tuto větu poměrně často. Ale co najednou tak rychle? Tato polévka je velmi rychlá a jednoduchá. Zvládne ji každý, a hlavně pronto! Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Co potřebujete: 
  • 4 brambory
  • 50 g másla
  • 2 syrová vejce
  • 250 ml mléka
  • sůl 
  • pepř
  • 1 vejce natvrdo
  • velký svazek pažitky
  • 100 g nastrouhaného sýra Krolewski 45%
Postup přípravy: 

Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a dejte uvařit do trochy osolené vody. Vody stačí tolik, aby byly brambory zakryté a trochu vody bylo i nad nimi. Vodu z brambor po uvaření neslévejte!

Do hrnce s měkkými bramborami přidejte máslo a rozmixujte dohladka. V mléce rozmíchejte dva žloutky, osolte a opepřete. Kdo chce, může přidat ještě další koření podle chuti. Rozmixované brambory přiveďte k varu a vlijte vajíčko s mlékem. Nakonec můžete vmíchat i bílky.

Před podáváním přidejte nakrájené vařené vajíčko, nastrouhaný sýr Krolewski a hromadu nasekané pažitky.

Související příběhy

Kdysi dávno, někdy mezi lety 1500 a 1517, se již vážený Filip Krolewski vydal do Itálie. V té době zde tvořil vousatý umělec Leonardo da Vinci. Filip se rozhodl ho navštívit. 

Další recepty

Kokotky se sýrem Krolewski

Na svých cestách po Francii jsem si oblíbil kokotky. Ve Francii nazývané cocottes jsou perfektní, když přijdete na návštěvu k Angličanovi a má pouze šálky na čaj. Ty se totiž dají použít také.

Dobrou chuť! Přidej sýr!

Filip Krolewski

Palačinky z červené řepy se sýrem Krolewski

Moje žena miluje červenou barvu. Miluje ji až tak moc, že by chtěla i všechno jídlo červené. Ale jak na to? Tyto jednoduché palačinky naslano jsou výborné, ale hlavně... jsou červené! Dobrou chuť! Přidej sýr!

Jiří Krolewski

Brambora, Barbora mi vždycky říkavali. Ne, že bych snad vypadala jako brambora, ale díky mým skvělým zapečeným bramborám, po kterých se vždycky jenom zapráší. Dobrou chuť! Přidej sýr!

Barbora Krolewski

Na návštěvě v La Suisse jsem trávil čas u ohně s přáteli. Rozpékali jsme vše možné - chléb, švýcarskou čokoládu a další. No a mne napadlo přidat sýr. No a vznikly úžasné fondue. Přidej sýr!

Filip Krolewski

Onehdá jsem se vydal za Richardem do Ameriky. Že prý se mi pochlubí s novým receptem. Že prý mek end číz. Výborné, ale něco mi tam scházelo. Náš rodinný 45% sýr. Přidej sýr!

Jiří Krolewski

Na mořeplavbách se čerstvého chleba jen tak nedočkáte. Abych zachránil kapitána před nespokojenými námořníky, vymyslel jsem pro ně lahodnou pomazánku z uzeného sýra. Přidej sýr!

Richard Krolewski